Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Villablanca celebra 70 anys amb una festa restringida a usuaris i professionals

 
Aquest mes de juliol Villablanca va fer 70 anys i ho vam celebrar amb una festa restringida a persones usuàries i professionals del centre, donada la situació COVID actual. Les activitats es van dividir dividit en dues jornades diferenciades.
 
La primera, el 22 de juliol es va destinar a les persones residents. Seguint mesures de sectorització, al matí una gimcana en la que van participar les diferents unitats residencials. També va generar ambient festiu una actuació de Batucada, i es va fer un dinar especial a les unitats.
 
L’endemà, 23 de juliol, a partir de les 9.30h va tenir lloc un esmorzar per a tot els professionals. Es va servir al jardí en dos torns per tal que tothom participés.
 
D’altra banda, es va dissenyar un logotip commemoratiu dels 70 anys i es van editar samarretes amb aquesta imatge. La festa de les famílies es va gravar per a què els familiars ho puguin visualitzar.
 
 
Un centre de referència
 
Villablanca és un centre de referència a Catalunya en l’atenció i la cura de les persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns del desenvolupament intel·lectual, i amb malaltia mental afegida.
 
Disposa de serveis residencials i serveis especialitzats com la unitat d’hospitalització (UHE-DI) de curta i mitja estada per a persones amb discapacitat intel·lectual i greus trastorns psiquiàtrics i/o de conducta, o el SESM-DI, el servei ambulatori especialitzat en salut mental per a persones amb discapacitat intel·lectual.
 
A més, Villablanca compta amb una unitat de recerca especialitzada en discapacitat intel·lectual i trastorns del desenvolupament, integrada en el grup de recerca de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata i en el CIBERSAM.
 
70 anys d’història
 
La història de Villablanca es remunta a 1951, quan el doctor Bartomeu Lartigau Batlles crea un centre per a persones amb discapacitat i malaltia mental en un mas a la carretera de Bellissens, que havia estat casa d’estiueig de la seva esposa Teresa Fàbregas Pàmies, filla del filantrop Evarist Fàbregas. El recentment creat Sanatori Villablanca comença atenent malalts provinents de Lleida i Castelló, en una època en què l’atenció a les persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental depenia de la beneficència i dels ajuts que atorgaven les diputacions a entitats com la creada per Dr. Lartigau o per l’Institut Pere Mata.
 
Tot i els diferents intents d’acostament entre les dues entitats al llarg dels anys, no va ser fins al 1987 que es produeix la compra de la major part de l’accionariat de Villablanca per part de l’Institut Pere Mata, en una operació avalada per l’administració (diputacions i Generalitat).
 
Des del llavors fins ara, Villablanca s’ha renovat a fons, començant per la pèrdua de l’anacrònic nom de Sanatori, fins a arribar avui a ser un centre de referència, que posa la persona atesa al centre de la seva activitat per donar-li una atenció integral que tingui en compte totes les àrees de desenvolupament de la persona: la psicoafectiva, la cognitiva, la comunicació, la interacció social, cos i moviment i autonomia personal.

Galeria d'imatges FV

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES