Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Villablanca difon l’acord internacional sobre el funcionament intel·lectual límit


En un article publicat a la prestigiosa revista internacional Lancet Phychiatry (amb factor d'impacte 18.329), els investigadors de Villablanca Rafael Matínez i Annabel Folch han publicat l'article titulat "The Girona declaration on borderline intelectuall functioning" per difondre i donar visibilitat a la situació de les persones amb Funcionament Intel·lectual Límit (FIL). L'esmentada declaració és fruit d'un grup de consens internacional coordinat precisament per la Unitat d'Investigació en Discapacitat Intel·lectual i Trastorns del Desenvolupament de Villablanca (UNIVIDD).

Rafael Martínez és membre del Centre de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental (CIBERSAM), de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i coordinador de la Unitat d'Investigació en Discapacitat Intel•lectual i Trastorns del Desenvolupament (UNIVIDD) de la Fundació Villablanca. Annabel Folch pertany a la UNIVIDD. Ambdós membres de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

El Funcionament Intel·lectual Límit (FIL) és una condició a la qual les últimes classificacions diagnòstiques no donen prou atenció. Això fa que les persones afectades no tinguin serveis adequats ni tinguin dret a prestacions socials que garanteixin el seu benestar.

Les persones amb FIL s'enfronten a un major risc de problemes mentals i trastorns del neurodesenvolupament així com una major dificultat per fer front a les demandes socials completes, el que afegeix a la manca de serveis, fa que en moltes ocasions es mantingui en situació de precarietat.

Per aquest motiu Villablanca va promoure en 2009 un grup de consens internacional que va elaborar la Declaració de Girona en el primer congrés internacional de FIL celebrat a Girona en 2017.
 
L’article, així com la Declaració de Girona sobre el Funcionament Intel·lectual Límit, poden ser consultats en el següent enllaç.

Galeria d'imatges FV

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES